annapylkkanen

Viisi tehokasta tapaa näivettää omaishoito

  • Viisi tehokasta tapaa näivettää omaishoito

 

 

Omaishoitajat kuuluvat yhteiskunnassamme siihen harvinaislaatuiseen valittujen joukkoon, joka nauttii yksimielisesti kaikkien ihmisten arvostusta. Ainakin juhlapuheissa ja periaatteen tasolla. Siinä vaiheessa kuitenkin, kun tuota arvostusta tulisi jollain tapaa osoittaa käytännön tasolla, ropisevat jalot sanat jalustaltaan kuin rankkasade Esterin... no, tiedättehän, ahterista.

 

Suomi säästää omaishoitajien avulla lähes kolme miljardia euroa vuodessa. Luku on niin suuri, että omaishoitajien tekemää työtä kannattaisi jo pelkästään kansantaloudellisista syistä tukea muutenkin kuin tarjoamalla lämmintä kättä ja - sitä paljon puhuttua - arvostusta.

 

Koska omaishoitajat osaavat itse parhaiten kertoa heidän kaipaamistaan tukitoimista, koen asiakseni tarkastella teemaa tässä yhteydessä sen kautta, miten toimimalla kunnat ja valtio voivat varmistaa omaishoidon kaatumisen omaan mahdottomuuteensa.

 

1. Uuvuttakaa omaishoitajat raskaalla byrokratialla

 

Mikäpä onkaan tehokkaampi tapa näivettää omaishoito kuin suorastaan hankaloittamalla sitä? Raskas byrokratia alati vaihtuvine virkamiehineen toimii tässä kohtaa mainiosti, sillä riittävän joustamattomalla ja sirpaleisella järjestelmällä voimme taata sen, että omaishoitajien aika ja voimavarat kuluvat kaikkeen muuhun kuin heidän varsinaiseen työhönsä, omaishoitoon. Kafkamaiset käytännöt ovat myös hyvä tapa ajaa ihmiset hulluuden partaalle.

 

2. Tarjotkaa tukitoimia, joita ei ole mahdollista toteuttaa

 

Omaishoitoa alas ajava kunta tarjoaa omaishoitajilleen riittävästi vapaapäiviä, mutta ei keinoja, joiden avulla nuo vapaapäivät olisi mahdollista pitää. Kätevää! Paperilla saattaa jopa näyttää siltä, että kunta on panostanut omaishoidon tukemiseen, mutta käytännössä, kun omaishoitaja ei saa vapaapäivien ajaksi itselleen lomittajaa, jäävät nuo turhakkeet kokonaan pitämättä. Kuka ihme kaipaisikaan työstään koskaan vapaata?

 

3. Leikatkaa, kunnat, leikatkaa

 

Viljelkää ajatusta siitä, että omaishoitajien elämässä tärkeää ei ole raha, vaan rakkaus. Ja koska omaishoitajat tekevät työtään rakkaudesta läheiseensä, on raha heille itse asiassa melko yhdentekevää. Näin ollen voitte leikata omaishoitajien minimaaliset rahalliset tuet entistä pienemmiksi tai jättää entistä useamman taloudellisen tuen ulkopuolelle - ja vieläpä hyvällä omalla tunnolla. Tällä varmistatte sen, että omaishoitajuus on yhä harvemmalle taloudellisesti mahdollista.

 

4. Unohtakaa yksilöllisyys

 

Nähkää kaikki omaishoitoperheet yhtenä ja samana massana, jonka tarpeisiin vastataan yhdellä ja samalla tavalla. Tarjotkaa kaikille - tasa-arvon nimissä - virkistykseksi päivätoimintaa, riippumatta siitä, mitä ihminen itse toivoisi tai haluaisi. Sitä paitsi, eivätkö kaikki miehet nautikin keväisestä pääsiäisaskartelusta?

 

 

5. Painakaa kokonaisuutta villaisella

 

Kokonaisuuden hahmottaminen on yliarvostettua - ainakin, jos tarkoituksena on näivettää omaishoito. Älkää missään nimessä tarkastelko omaishoitajien tukitoimia investointina tulevaisuuteen, joka maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, vaan kulueränä, josta täytyy päästä eroon. Riippumatta siitä, miten kalliiksi tuo eroon pääseminen tulee maksamaan.

 

Kirjoitus on alunperin julkaistu kolumnina Kinestetiikka-lehden numerossa 1/2015.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ömaishoito on siirrettävä Kelallejottajäsenkija ei vaikuta omaishoitoon,
Kärsämäelläkin eräs keskutalainen kulkihirvimetälläkin ominavuin, mutta lääkärin vastaanotolle vain rullatuolissa omaishoitajan työntämänä.
Omaishoito on inhimmillinen ja kustannuksia säästävä ratkaisu.

Toimituksen poiminnat